Opće informacije

Sauna ima najveći učinak u borbi protiv stresa i zato se za sauniranje isplati osigurati malo slobodnog vremena. Naizmjenično, višekratno izlaganje vrućini i hladnoći odličan je trening za krvni sustav. Sauna je preventivno sredstvo za oboljenja dišnih puteva. Takav učinak ima samo kod redovitog korištenja 1-2 puta tjedno. Sauniranje pospješuje znojenje i najbolji je način čišćenja pora, ubrzava obnavljanje kože, pospješuje cirkulaciju limfe i koristi u borbi protiv celulita i reumatskih oboljenja. U klasičnim saunama, zahvaljujući neznatnim temperaturama i većoj vlazi, nastaje ugodna vlažna, topla atmosfera koju i osjetljivije osobe dobro podnose. Dodavanjem suhih ili svježih biljaka i eteričnih ulja djeluje izvanredno na dišne organe i sprječava prehlade i gripu. Opuštajuća kombinacija topline, vlage i djelotvornog bilja izvanredna je i za njegu kože. Učinak topline i pare je u tome da pomaže cirkulaciju krvi i limfe otpuštajući toksine u procesu pojačanog znojenja. Širenje pora uzrokovano toplinom olakšava prodor pare u kožu i eliminaciju nečistoća, a rezultat su sjaj, elastičnost i mekoća kože.
Inhalacija tople pare i mirisnih esencija omogućava hidrataciju pluća i tretman kod različitih smetnji respiratornih puteva, kao što su astma, pušački bronhitis, kronični kašalj i sl.

Pravila sauniranja

Prije saune obično se ne jede, iznimke su namirnice koje pomažu kod čišćenja tijela od otrova (npr. kriška kiselog kruha s malo maslaca i različitim povrćem uz čašu biljnog soka). Važan uvjet za ugodno raspoloženje u sauni je mir. Pjevanje i glasno oslovljavanje poznanika nisu primjereni.

U saunama ne smijete biti obučeni, jer time smanjujete učinak saune! Ne preporučuje se nošenje nakita.

Za saunu su potrebni ručnici i plahta.
Prije prvog posjeta sauni temeljito se umijte i istuširajte! Nakon saune pranje šamponima i sapunima nije preporučljivo. Tada samo sperite znoj s tijela.
Ako su vam prije ulaska u saunu noge hladne, obavezno ih istuširajte toplom vodom.
U saune ne ulazite mokri, već se prije tupiranja obrišite frotirskim ručnikom.
Za kretanje pretprostorima preporučujemo natikače. Prije ulaska u saunu obuću obavezno izujemo i ostavimo vani.
U saunu ulazimo brzo da bi u nju prodrlo što manje zraka.
Kod ulaska u saunu obavezno prostrite plahtu ili ručnik na mjesto na kojem ćete sjediti.
U svim saunama ( osim u turskoj ) sjedamo na ručnike ( ručnike stavimo i ispod stopala ) iz higijenskih razloga moramo izbjegavati direktan dodir tijela i drveta / keramike.
Prilikom prvog posjeta sauni ne zadržavajte se dulje od 10 do 12 minuta. Ako vam prostor dopušta, prvih 10 minuta lezite, zatim još malo sjedite da se u tijelu uspostavi normalan tlak.
U saunama možemo ležati, ali trebamo biti uviđavni prema drugim posjetiteljima saune, pa je bolje sjesti da bi svi imali dovoljno prostora.
Nakon izlaska iz vode istuširajte se najprije mlakom vodom ( da biste isprali masnoću sa sebe), a tek nakon toga hladnom.
Poslije toga se odmarajte bar 20 minuta.
Cjelokupan postupak ponovite 3 puta.
Dok odmarate, pijte što više tekućine.
Prije napuštanja prostora, ohladite se do stupnja kad se više ne znojite.
Strogo pridržavanje pravila higijene učinit će korištenje sauna ugodnim za sve posjetitelje.

Turska kupelj

Savjetujemo postepeno povećavanje duljine boravka u parnoj kabini – u početku ne dulje od 10 minuta, a kasnije se boravak može produžiti na najviše 25 minuta. Temperaturu zraka u parnoj kupki treba namjestiti između 35 i 50 °C, što ovisi o željenom efektu kupke i osobnoj izdržljivosti. Nakon korištenja parne kupelji preporučujemo tuširanje. Trajanje tuširanja i temperatura vode ovise o Vašoj želji da postignete pročišćavanje organizma i okrjepu. Na kraju ciklusa preporučuje se odmor od 15 do 30 minuta.Upozoravamo da se boravkom u parnoj kupelji gubi dosta tjelesne tekućine! Stoga je važno izgubljenu tekućinu nadomjestiti. Preporučuje se pijenje vode, biljnog čaja ili voćnog soka.

 

Finska sauna

Suha finska sauna ima temperaturu od 70 do 100 °C i 10% vlažnosti, a vlažna finska sauna ima temperaturu izmedu 70 i 90 °C i vlažnost od 25% do 35%. Vlažnost se postiže polijevanjem zagrijanog kamenja u peći saune. Vruća para, koja nas pritom oblije, odličan je način za čišćenje i pomlađivanje tijela i duha.

Infracrvena sauna

Infracrvena toplina grije prostor saune i prenosi se duboko u tkivo po cijelom tijelu i tako potiče znojenje. Već pri temperaturi od 35°C počinje detoksikacija i opuštanje organizma: relaksacija mišića, uklanjanje bolova, poticanje krvotoka i srčanog ritma. Infracrvena sauna djeluje pozitivno na probavu te obnavljajući energetske centre potiče radost življenja. Osvijetljena punim sunčevim spektrom, atmosfera infracrvene saune ublažava zimsku depresiju. Dubinska infracrvena toplina ima široku primjenu u medicini, a zbog nižih temperatura preporučuje se osobama koje nisu u stanju podnijeti visoke temperature i veliku vlažnost (primjerice, osobama s visokim krvnim tlakom, prekomjernom tjelesnom težinom i sl. ).

 

Extremna finska sauna s ciglama himalajske soli

boravak: od 5 do 15 minuta
temp: od 90°C do 100°C

 

Velika bio finska sauna s kromoterapijom

boravak: od 10 do 20 minuta
temp: oko 55°C 

Nova velika finska sauna

boravak: od 5 do 15 minuta
temp: 60°C – 80°C
Vlažnost: 40-55%

Nova velika turska kupelj sa soli

boravak: od 10 do 25 minuta
temp: 35°C – 50°C
Vlažnost: 40-55%

Veliki jacuzzi za 10 osoba i mali jacuzzi za 6 osoba

Masirajuća voda ima magičnu snagu zvanu hidromasaža. Bez obzira da li će vas opustiti od svakodnevnog stresnog života ili pomladiti umorne mišiće i zglobove nakon sportskih ili drugih napora, hidromasaža će pomoći da se bolje osjećate i zdravije spavate. Masaža u jacuzziju provodi se kombinacijama mješavina tople vode i zraka specijalnim jet mlaznicama. Ovakvi osvježavajući mlazevi relaksiraju tijelo i stimuliraju otpuštanje endorfina, prirodne tjelesne zaštite od bolova. Jacuzzy radi baš kao i prsti iskusnog masera. Sve mlaznice stvaraju željeni osjećaj, od snažnog i stimulirajućeg do nježnog i smirujućeg.

Obavezno nošenje natikača, sandala ili japanki u saunama

Želimo vas obavijestiti da je u našem wellness centru obavezno nošenje sandala, natikača ili japanki. Podovi su često vlažni radi puno korisnika, te vas radi toga molimo da obratite pozornost kako bismo zajedno osigurali vašu sigurnost i udobnost. Nošenjem odgovarajuće obuće smanjit ćemo rizik od nezgoda i osigurati ugodno iskustvo za sve posjetitelje.Virtualna šetnja

 

 
Skip to content